interpretationSlide translationSlide EventsSlide projectsSlide

Congress Service Center can make the critical communication during your event seem effortless.

We deliver understanding, meaning and precision.

We offer assistance in every single phase of the project, from its conception to its finalization

We have an extensive network of development consultants, both local and international for a variety of specialization fields

130 volumes of Macedonian literature into English

"Translation and proofreading of 130 volumes of Macedonian literature into English"

Macedonian

Илија Велев МАКЕДОНСКА КНИЖЕВНОСТ IX – XVIII ВЕК
Георги Сталев ПРОСВЕТИТЕЛСТВОТО ВО МАКЕДОНИЈА
Марко Китевски МАКЕДОНСКИ НАРОДНИ УМОТВОРБИ
Гане Тодоровски КНИЖЕВНАТА ПРЕРОДБА
(панорама на Македонската поезија во ХIХ век)
Јелена Лужина МАКЕДОНСКА БИТОВА ДРАМА
Томислав Тодоровски МАКЕДОНСКИ ДВОДОМНИ ПИСАТЕЛИ
Георги Старделов ОСНОВОПОЛОЖНИЦИ НА МАКЕДОНСКАТА СОВРЕМЕНА ПОЕЗИЈА
Стале Попов КАЛЕШ АНЃА
Ѓорѓи Абаџиев ПУСТИНА
Владо Малески ОНА ШТО БЕШЕ НЕБО
Славко Јаневски ТВРДОГЛАВИ
Јован Бошковски СОЛУНСКИТЕ АТЕНТАТОРИ
Коле Чашуле ЧИТАНО ОТПОСЛЕ
(Вејка на ветрот; Така е, ако ви се чини)
Блаже Конески ПОСЛАНИЕ
Ацо Шопов РАЃАЊЕТО НА ЗБОРОТ
Мето Јовановски БУДАЛЕТИНКИ
Србо Ивановски ПОСЕГАЊЕ ПО ЧУДЕСНОТО
Матеја Матевски ПРОГОНЕТИ ОД РАЈОТ
Гане Тодоровски ЖИВЕЕЈ ПЕСНО!
Симон Дракул БЕЛАТА ДОЛИНА
Димитар Солев КРАТКАТА ПРОЛЕТ НА МОНО САМОНИКОВ
Анте Поповски ПРОВИДЕНИЈА
Јован Стрезовски ВОДА; ЗАРЕК
Благоја Иванов КОРАБИ
Љубен Ташковски ОД ПРЕМУДРАТА ТИШИНА
Владимир Костов  СВАДБАТА НА МАРА
Методија Фотев ГОЛЕМИТЕ СКИТАЧИ
Петар Ширилов ЦРНОБОРЈЕ
Петре М. Андреевски ДЕНИЦИЈА; ПИРЕЈ
Јован Котески СОНЧЕВА БЕЛЕГИЈА
Бранко Варошлија ПОСЛЕДНИОТ ЛЕТ НА ПТИЦАТА СЕЛИЦА
Миле Неделкоски ПОТКОВИЦА НА СМРТТА И НАДЕЖТА
Живко Чинго ПАСКВЕЛИЈА
Слободан Мицковиќ АЛЕКСАНДАР И СМРТТА
Ташко Георгиевски ЦРВЕНИОТ КОЊ
Петар Т. Бошковски НЕКОЈ МЕ УМИ
Михаил Ренџов ХРАМ. МОЛИТВИ
Оливера Николова ВЕЖБИ ЗА ИБН ПАЈКО
Радован Павловски ЗАШТИТНА ПОВЕЛБА
Јован Павловски САМО ПОНАТАМУ, ВО ВИСОЧИНИТЕ
Иван Чаповски ЦРНИ СОКОЛИ, БЕЛИ МЕГЛЕНИ
Влада Урошевиќ НЕПРЕДВИДЕНИ ПРОШЕТКИ
Богомил Ѓузел ОСТРОВ НА КОПНО
Трајан Петровски БОСФОРСКО ЗАВЕШТАНИЕ
Паскал Гилевски ЗОЈА
Ташко Ширилов ТИМОТЕЈ И ЛИДИЈА
Петко Дабевски ПОЕЗИЈА
Чедо Јакимовски НЕ БУДЕТЕ МЕ НОЌВА
Гордана Михаилова Бошнакоска БЕСКОНЕЧНОТО
Христо Крстевски ВЕТРИШТА НАД РАВЕН
Луан Старова ТАТКОВИТЕ КНИГИ
Светлана Христова Јоциќ НАПРАВИ ЕДНО ЧУДО
Тања Урошевиќ АКВАМАРИН
Божин Павловски УТКИНИ СОСЕДИ
Ристо Јачев СИВИТЕ ГРЕБЕНИ
Зоран Ковачевски АРИСТОТЕЛ ОД РЕСЕН
Ристо Василевски ЧУВАР НА ПОЛЕТО
Димитар Башевски БУНАР
Митко Маџунков КОН ДРУГАТА ЗЕМЈА
Тодор Чаловски ЅИДАЊЕ СОН
Атанас Вангелов ИЗУЧУВАЊЕ НА МОЛКОТ
Ефтим Клетников АНГЕЛОТ ОД КУРБИНОВО
Петре Бакевски НЕБЕСЕН ОГАН
Крсте Чачански НА НЕБОТО КНИГА
Васе Манчев ШУПЛИВИ ОРЕВИ
Ристо Лазаров ЖИВА РАНА
Трајче Крстески СИЛЈАН ПОВТОРНО ЛЕТА
Кица Барџиева Колбе СНЕГОТ ВО КАЗАБЛАНКА
Драги Михајловски ИЗБОР
Катица Ќулафковска ЕРАТО
Глигор Стојковски КАПКАТА ОЛОВНА ВОДА
Милош Линдро РАЗ-ГРАДБА
Милован Стефановски ВИСОКО ВОДА
Весна Ацевска МАРТИНКИ
Лилјана Дирјан СВЕТОТ, МОЈОТ БРАТ
Зоран Анчевски ИЗБРАНИ ПЕСНИ
Вера Чејковска ОТСУСТВО НА БЛАГИОТ
Александар Прокопиев ИЗБРАНИ РАСКАЗИ
Младен Србиновски ПРИКАЗНИ ОД ДОЛНА ЗЕМЈА
Иван Џепаровски ВОЛЈА ЗА МИСЛА
Славе Ѓорѓо Димовски ПОЛЕ. БОЈНО ПОЛЕ?
Братислав Ташковски ХАОС ПОД НЕБОТО
Блаже Миневски НИШАН
Ермис Лафазановски ЕГЗОТИЧНА КАНТАТА
Венко Андоновски ПАПОКОТ НА СВЕТОТ
Никола Маџиров НАЧИН НА ПОСТОЕЊЕ
Jовица Тасевски Етернијан СИНТАКСА НА СВЕТЛИНАТА
Веле Смилевски СОВРЕМЕНА МАКЕДОНСКА ПОЕЗИЈА
Раде Силјан МАКЕДОНСКИ РАСКАЗИ
Светлана Христова Јоциќ РОМАНИ ЗА ДЕЦА 1
Светлана Христова Јоциќ РОМАНИ ЗА ДЕЦА 2
Мито Спасовски СОВРЕМЕНА МАКЕДОНСКА ПОЕЗИЈА ЗА ДЕЦА
Петре Димовски РАСКАЗИ ЗА ДЕЦА
Томе Арсовски ПАРАДОКСОТ НА ДИОГЕН
Горан Стефановски ОДБРАНИ ДРАМИ
Јордан Плевнеш ОДБРАНИ ДРАМИ
Ана Стојаноска СОВРЕМЕНА МАКЕДОНСКА ДРАМА
Димитар Митрев КОДОТ НА МАКЕДОНСКАТА КНИЖЕВНА ИСТОРИЈА
Милан Ѓурчинов ПО ТРАГИТЕ НА СМИСЛАТА И УБАВИНАТА
Георги Старделов ХЕРМЕНЕВТИКА НА НОВАТА МАКЕДОНСКА КНИЖЕВНОСТ
Раде Силјан КНИЖЕВНА КРИТИКА
Иван Џепаровски МАКЕДОНСКИ ЕСЕЈ
Гоце Смилевски СПИНОЗА

Albanian

Murat Isaku Mëkatet e falura
Abdylazis Islami Shqetësimi në djep
Luan Starova Koha e dhive
Resul Shabani Hamleti me plis të zi
Xhabir Ahmeti Pantikë në ëndërr
Adem Gajtani Klithma e ikarit
Ali Aliu Don Kishoti te Shqiptarët
Agim Vinca Bota sillet rreth jugut
Eqrem Basha Alpinisti
Nehas Sopaj Alga e dal nga deti
Kim Mehmeti Vitet e urithit
Rexhep Zllatku Droja e Kadiut
Shkëlzen Halimi Drama (zgjedhje)
Ali Aliu  Poezi I
Ali Aliu Poezi II
Halil Zendeli Tregime të zgdjedhura
Fejzi Bojku Dallgët e jetës
Fejzi Bojku Paç ditën e mbarë
Ali Aliu  Kritika retrare

 

Turkish

Abdulkadir Hayber Bir demet şiir
Fahri Kaya Bir tutam hikâye
Abdulkadir Hayber Cocuklara bir demet şiir
Malahat Ali Cocuklara bir tutam hikâye
Şennus Sülejman Başar Elestiriler ve denemeler
Fahri Kaya Bir deste oyu

SEEU Books Translation

SEEU Books Translation from French into Macedonian and Albanian, funded by EAR Macedonia

For the needs of the project “SEEU books translation and printing”, funded by EAR, Macedonia, in 2005 we provided translation from French into Macedonian and Albanian and publishing of the following titles:

  1. Droit Europpeen (Jean Claude Gautron)
  2. Droit de l’Union europeenne et politiques communes (Pierre Le Mire)
  3. Droit international public (David Ruzie)
  4. Les institutions internationals at communitaires (Nathalie de Grove – Valdeyron et Saïd Hamdouni)
  5. Droit administratiff – L’action administrative (Michel Rousset, Olivier Rousset)
  6. Les finances publiques, (M. Lascombe, X. Vandendriessche)

MCMS

1.“Do not harm”– MCIC (2001) – translation form English into Macedonian, proofreading

Ministry of Economy

  1. “Consumer Behavior”, ninth edition Authors: Roger D. Blackwell, Paul W. Miniard, James F. Engel (Ministry of Finance), 2002
  2. “Economics of the public sector”, third edition Author: Jozeph E. Stilitz (2002, Ministry of Finance)

Stars of World Literature

Author Title
ABBE PREVOST MANON LESCAUT
AESOP FABLES
ANONYMOUS EPIC OF GILGAMESH
ANONYMOUS LAZARILLO DE TORMES
APULEIUS THE GOLDEN ASS  OR METAMORPHOSES
BEN OKRI THE FAMISHED ROAD
BERNARDIN DE SAINT PIERRE PAUL ET VIRGINIE
CHINUA ACHEBE THINGS FALL APART
EUGENE IONESCO LES CHAISES. LA CANTATRICE CHAUVE. RHINOCEROS
EUGENE O'NEILL DESIRE UNDER THE ELMS; THE LONG VOYAGE HOME
F.S. FITZGERALD THE GREAT GATSBY
GEORG BÜCHNER DANTONS TOD;  LEONCE AND LENA; WOYZECK
GÉRARD DE NERVAL SYLVIE; AURÉLIA
GOTTHOLD EPHRAIM LESSING EMILIA GALOTTI 
HENRY JAMES AMBASSADORS
HORACE WALPOLE THE CASTLE OF OTRANTO
JAMES JOYCE A PORTRAIT OF THE ARTIST AS A YOUNG MAN
JEAN-JACQUES ROUSSEAU JULIE, OU LA NOUVELLE HÉLOÏSE 1
JEAN-JACQUES ROUSSEAU JULIE, OU LA NOUVELLE HÉLOÏSE 2
JEAN-PAUL SARTRE LES MOTS
JOSEPH BÉDIER TRISTAN AND ISEULT 
JULIEN GRACQ  LE RIVAGE DES SYRTES
KAZUO ISHIGURO NEVER LET ME GO
LONGUS DAPHNIS AND CHLOE
NATSUME SOSEKI KOKORO
PATRIC MODIANO RUE DES BOUTIQUES OBSCURES
PHILIP K. DICK DO ANDROIDS DREAM OF ELECTRONIC SHEEP
SIGFRIED LENZ ARNES NACHLASS
VICTOR HUGO LES MISERABLES 1
VICTOR HUGO LES MISERABLES 2
VICTOR HUGO NOTRE DAME DE PARIS
VIRGINIA WOOLF A ROOM OF ONE'S OWN, THREE GUINEAS
VOLTAIRE CANDID; ZADIG
WALT WHITMAN LEAVES OF GRASS
WILLIAM FAULKNER THE SOUND AND THE FURY
WITOLD GOMBROWICZ DZIENNIKI 1
ANDRE GIDE LA PORTE ÉTROITE; LA SYMPHONIE PASTORALE 
ANNE ENRIGHT THE GATHERING
ARIADNA EFRON/BORIS PASTERNAK LETTERS
CHARLES DICKENS DAVID COPPERFIELD 1
DAVID MALOUF REMEMBERING BABYLON
DORIS MAY LESSING THE GOOD TERRORIST
ERNESTO SABATO SOBRE HEROES Y TUMBAS
EUGENE IONESCO ANTIDOTES
FORD MEDOX FORD THE GOOD SOLDIER
FRANZ WERFEL EINE BLASS-BLAUE FRAUENSCHRIFT
HENRY KISSINGER THE WHITE HOUSE YEARS 1
IRIS MURDOCH THE SEA, THE SEA
J.M. COETZEE WAITING FOR THE BARBARIANS
J.R.R. TOLKIEN  THE HOBBIT
JAMES JOYCE ULYSSES 1
JEAN ANOUILH ANTIGONE
LAURENCE STERNE TRISTRAM SHANDY 1
LAURENCE STERNE A SENTIMENTAL JOURNEY
LOUIS -FERDINAND CELINE VOYAGE AU BOUT DE LA NUIT
LUIGI PULCI MORGANTE
MARGARET ATWOOD PENELOPIAD
NORMAN MAILER NAKED AND DEAD
PERCE BISH SHELLY PROMETHEUS UNBOUND; A DEFENCE OF POETRY
PIERRE ABELARD HISTORIA CALAMITATUM (THE STORY OF MY MISFORTUNES)
RAY BRADBURY THE MARTIAN CHRONICLES
SAINT-JOHN PERSE VENTS
SANDOR MARAI VENDEGJATEK BOLZANOBAN
THOMAS MANN TONIO KROGER. TRISTAN. DER TOD IN VENEDIG
UEDA AKINARI UGETSU MONOGATARI 
VICTOR HUGO LES MISERABLES 3
WITOLD GOMBROWICZ DZIENNIKI 2
ALBERT CAMUS L'ETRANGER. LE MYTHE DE SISYPHE
ALFRED JARRY UBU ROI
ALPHONSE DAUDET LETTRES DE MON MOULIN 
ANONYMOUS LA CHANSON DE ROLAND
ANONYMOUS BEOWULF
ANTHONY BURGESS A CLOCKWORK ORANGE
ARTHUR MILLER PLAYS (ALL MY SONS, DEATH OF A SALESMAN, A VIEW FROM THE BRIDGES)
AUGUSTO ROA BASTOS YO, EL SUPRIMO
BRAM STOKER DRACULA
BRÜDER GRIMM FAIRY TALES
C. DE GAULLE  MÉMOIRES DE GUERRE 1
CATULLUS; VERGIL; HORATIO; TIBULLUS; PROPERTIUS; OVID SELECTED ROMAN LYRICS
CHARLES DICKENS DAVID COPPERFIELD 2
CZESLAW MILOSZ; ZBIGNIEW HERBERT; WISŁAWA SZYMBORSKA SELECTED POEMS 
EDGAR ALLAN POE THE NARRATIVE OF ARTHUR GORDON PYM OF NANTUCKET; THE PHILOSOPHY OF COMPOSITION
ÉMILE ZOLA GERMINAL
EZRA POUND SELECTED ESSAYS; I GATHER THE LIMBS OF OSIRIS AND POLITE ESSAYS.
FRANÇOIS RABELAIS GARGANTUA AND PANTAGRUEL 1
HENRY JAMES EUROPEANS
HENRY KISSINGER THE WHITE HOUSE YEARS 2
HENRY MILLER TROPICO OF CANCER
IRÈNE NÉMIROVSKY  SUITE FRANÇAISE
JAMES JOYCE ULYSSES 2
JOHN DONNE SONGS AND SONNETS
JOHN MILTON PARADISE LOST
JOHN STEINBECK TRAVELS WITH CHARLEY
JOSEPH BRODSKY SELECTED ESSAYS
LAURENCE STERNE TRISTRAM SHANDY 2
LOUIS ARAGON LES AVANTURES DE TELEMAQUE
MARC CHAGALL  MA VIE
MATTEO MARIA BOIARDO ORLANDO INNAMORATO
RABINDRANATH TAGORE SELECTED POEMS
FRANCOIS-RENE DE CHATEAUBRIAND ATALA; RENE
RONSARD SELECTED POEMS
SANDOR PETEFI SELECTED POETRY
SEFERIS, ELITIS, RITSOS SELECTED PPOETRY
STEFAN ZWEIG DIE WELT VON GESTERN
STENDHAL LA CHARTREUSE DE PARME
THOMAS ELIOT SELECTED ESSAYS
VICTOR HUGO LES MISERABLES 4
VINSENT VAN GOGH LETTERS TO THEO
WASHINGTON IRVING SELECTED STORIES
WILLIAM SHAKESPEARE SONNETS
WILLIAM SHAKESPEARE ROMEO AND JULIET; HAMLET; TEMPEST
WILLIAM SHAKESPEARE MACBETH; OTHELLO; KING LEAR
WILLIAM WORDSWORTH SELECTED POEMS
WITOLD GOMBROWICZ DZIENNIKI 3
YUKIO MISHIMA THE GOLDEN PAVILION 
АНТОН ДОНЧЕВ ЧУДНИОТ РИЦАР НА ТАЈНАТА КНИГА
ЛЮДМИЛА УЛИЦКАЯ  КАЗУС КУКОЦКОГО

Nobel Laureates in Literature

Author Title
Rudyard Kipling JUNGLE BOOK
Anatole France L’ÎLE DES PINGOUINS
Władysław Reymont CHŁOPI
Jose Camilo Cela LA COLMENA
Doris Lessing THE FOUR-GATED CITY
Tomas Transtromer SELECTED POEMS
Sinclair Lewis ARROWSMITH
Thomas Eliot SELECTED ESSAYS
William Faulkner ABSALOM, ABSALOM
Saint-John Perse ANABASE
Miguel Angel Asturias HOMBRES DE MAIZ
Isaac Bashevis Singer THE SLAVE
J.M. Coetzee WAITING FOR THE BARBARIANS

+